De zoete wraak van Rage Against The Machine. En de kracht van Facebook

De Amerikaanse rockband Rage Against The Machine (RATM), die na zijn split in 2000 in 2007 terug geformeerd werd en een paar reünie optredens (o.a. in ons land) en zelfs een heuse dito tournee maakte, heeft een van de meest verrassende kersthits ooit beet.

In Engeland voerde 'Killing in the name', een song uit 1992, op Kerstdag de eerste plaats van de hitparade aan. De X-Factor-winnaar Joe McElderry kon niet op tegen een omvangrijke Faceboek-campagne ten voordele van 'Killing in the name'.

Een Brits koppel begon een campagne op Facebook om het nummer op de eerste plaats in de Britse hitlijst te krijgen. Zo wilden de twee vermijden dat er opnieuw een X-factor-laureaat boven aan de charts zou prijken op Kerstmis, zoals dat de afgelopen vier jaar op rij het geval was.

Wat begon als een vrij onschuldige grap op Facebook draaide uit op een ware internethit. Zo werd "Killing in the Name" meer dan 500.000 keer legaal gedownload, wat 50.000 keer meer is dan er exemplaren verkocht werden van "The Climb", de single van Joe McElderry die dit jaar de populaire zangwedstrijd op tv won. Nooit eerder werd een song in een week tijd zo vaak gedownload In Groot-Brittannië.

Op zijn website liet RATM weten “that if their single ‘Killing in the name’ is number one on the Christmas Week UK pop charts over the single from X-Factor winner they will play a huge free concert in the UK to celebrate the victory of.”  Dat gratis optreden zal dus plaats hebben. Ook zal de groep de opbrengsten van de extra verkoop van zijn nummer/CD over maken aan welzijnswerk. "

Jon Morter, de bedenker van de altoie kreeg in zijn missie publieke steun van ex Beatle sir Paul McCartney.  "Dit is een overwinning op steriele pop", klonk de band in een reactie.

Een soortgelijke stunt ondernemen in België is niet mogelijk. Hier worden downloads van nummers die ouder zijn dan twee jaar geweerd uit de Ultratop

Killing in the Name staat op het debuutalbum van RATM uit 1992.

De band staat bekend om zijn erg politieke, linkse, teksten en steun aan geëngageerde, links-geďnspireerde, acties binnen en buiten de muziekwereld.

De bekendste zin uit Killing in the Name is ongetwijfeld ‘Fuck you, I won't do what you tell me’ (zie http://www.ratm.net/lyrics/kil.html voor de complete tekst). Een motto dat misschien wat puberaal aandoet maar waar ik nog steeds een boontje voor heb. Samen met ‘Vive ma liberté’ van Arno kan het me nog altijd zowel ontroeren (wegens ‘herkenning’) als uit de bol laten gaat. Beide nummers resumeren immers vrij goed mijn levensdevies, zijn er een mooie muzikale toonzetting van. Want om met de woorden van Auguste Blanqui te spreken, voor deze jongen geldt (nog steeds): Ni dieu ni maître.

Al heeft ‘het leven’ me geleerd om pragmatisch te zijn en compromissen te sluiten. Om het een beetje plastisch uit te drukken: een beetje water in de wijn te doen - zolang het drankje maar voldoende naar wijn proeft.

P.S. 'Anger is a gift', een quote van RATM-zanger Zack de la Rocha, prijkt al jaren op mijn inmiddels stilgelegde professionele blogsite www.HRMblogs.net. (Sinds een tweetal jaar blog ik over professionele kwesties, management in het algemeen en personeelsmanagement in het bijzonder, op de groepsblog www.HRMblogs.com.)

Links

- RATM - Killing in the name - official video

- Lachen met X-factor om de muziek van ‘Killing in the name’

- BBC-radiointerview met Zac De la Rocha, over dit alles, op YouTube


Zie ook

- Rage against the machine - Killing in the Name – op Woodstock '99

Ofte Zack De La Rocha en zijn groep als een eigentijdse variant van het Country Joe & the Fish op de originele editie van Woodstock dertig jaar eerder

(Zie http://www.youtube.com/watch?v=l4xD8j8ye9k voor dat memorabele optreden en die even gedenkwaardige song van Country Joe)

- (Niet onaardige) Audioslave – versie van Killing in the Name
http://www.youtube.com/watch?v=P_0QdE0Y3GE&feature=related

Audioslave is de niet meer bestaande band van de ex en ondertussen alweer terug RATM-leden Tom Morello, Tim Commerford en Brad Wilk plus voormalig Soundgarden-voorman Chris Cornell.

 

28/12/2009 door Marc Ernst

Weblog van Marc Ernst

 
'Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden' (Johan Anthierens)

'Uit het botsen der gedachten ontstaat het licht' (John Stuart Mill)

'Je mag je niet laten doen door het crapuul' (Wannes Van de Velde)

op marcernst.com
www (via google)

Blogroll

Onderstaande, Belgische, (alfabetisch gerangschikte) blogs behoren tot mijn ‘favorieten’. Want ze steken met kop en schouder uit boven de middelmaat in het genre. Wie denkt dat zijn/haar blog eveneens in kwalitatief opzicht bovenmodaal is, en dus aanspraak kan maken op een vermelding, mag me dat laten weten.